Dešavanja

#ExploreAda: Oaza u srcu grada Beograda

Jedan od simbola Beograda, Ada Ciganlija, omiljeno je mesto svih Beograđana ali i onih koji u ovaj grad dolaze prvi put, a ostaju bez reči pred prirodnom oazom u centru urbane metropole.
#ExploreAda: Oaza u srcu grada Beograda
Stanovnici prestonice već su navikli da svoja rana jutra, predvečerja i vikende posvećuju magičnom mestu koje je svoje ruke raširilo omladini, porodicama, zaljubljenim parovima, ljubiteljima prirode i svima onima koji jednom rečnu – vole život.

Pojedini teoretičari tvrde da današnji naziv potiče od keltskih reči singa, što znači ostrvo, i lia, podvodno zemljište, te da je došlo do spajanja u reč “singalia“ koja je vremenom prihvaćena i prihvatana kao ciganlija. Jedinstvena po svom prirodnom bogatstvu bila je zapažena i od Karađorđa i kneza Miloša Obrenovića, pa je 1821. proglašena za državno dobro, što je i danas. Poznati srpski komediograf Branislav Nušić opčinjen lepotom nazvao je Adu vodenim cvetom, a tu je osnova i istoimene satirične novine. Ada je kroz vreme postala inspiracija mnogih umetnika i pustolova.

Ada Mall - oaza u srcu grada

Kasnije, ovo rečno ostrvo pretvoreno je u poluostrvo, a danas u sezoni dnevno ugosti preko 100.000 ljudi, dok je za vikend taj broj tri puta veći. Glavni razlog posete Adi Ciganliji svakako je predivna priroda koja na 800 hektara meša listopadno drveće, livade i reku uz specifičnu mikroklimu. Takođe je važno istaći da ovaj predeo ugošćava veliki broj divljih pataka, vrabaca, fazana, prepelica, galebova i drugih životinjskih vrsta. Ali se nemojte iznenaditi ni ako vidite srnu ili zeca, baš ovde u gradskoj zoni. Jedan veoma važan stanovnik ovog područja je i mali vranac, ugrožena vrsta ptice sa nepovoljnim statusom zaštite u Evropi, a koji veoma voli ovaj kraj.

Ada Ciganlija je najveća i najatraktivnija gradska plaža i omiljena letnja destinacija srpske prestonice. Ljubitelji reke Save i jezera svake godine sa nestrpljenjem čekaju visoke temperature i početak kupališne sezone da smeste svoj peškir na obalu i urone u vodu.
Pored prirode ovaj region nudi razne druge vidove rekreacije i zabave. Oko jezera se nalazi veliki broj terena za košarku, golf, fudbal, rukomet, bejzbol, ragbi odbojku na pesku i druge igre i sportove. Ovde se održavaju brojna državna, evropska i svetska takmičenja u sportovima na vodi. Rekreativni i wellnes programi su takođe veoma popularni, a najveća atrakcija svakako su adrenalinski sadržaji poput bandži džampa, zip lajna, avantura parka, pejntbola, skijanja na vodi, ronjenja i drugog. Svake godine Ada Ciganlija ugosti i veliki broj kulturoloških i humanitarnih događaja namenjenih kako deci tako i odraslima.

Ada je poznata i po ugostiteljstvu koje broji preko 60 lokala koji svakodnevno ugošćavaju posetioce i rekreativce celog jezera koji u njima pronalaze okrepljenje i odmor. A kada sunce zađe i dnevna vreva veselog poluostrva utihne, noćni život Ade Ciganlije se rađa i ona postaje jedna od glavnih destinacija svih koji su u Beograd došli zbog izlazaka i dobrog provoda. Noćni klubovi Ade dobro su poznati klaberima širom sveta koji svoje utiske rado dele na svojim društvenim mrežama.

Odnedavno, novi komšija Ade Ciganlije je i Ada Mall koji je građen sa idejom da u potpunosti isprati urban, veseo i prirodan svet ove gradske oaze.
Vrh