Politika privatnosti

Zadnja promena: 1. oktobar 2018.

Trgovačko društvo Commercial Developments d.o.o. iz Beograda, bulevar Milutina Milankovića 9đ, matični broj: 20101989, koje upravlja trgovačkim centrom Ada Mall (dalje: mi ili Ada Mall), obrađivaće Vaše lične podatke u skladu sa pravilima opisanim u ovoj Politici i važećim pravnim propisima, posebno Opštoj regulativi o zaštiti ličnih podataka (dalje: GDPR). Vaše lične podatke prikupljaćemo i dalje obrađivati samo ako nam ih date dobrovoljno. Možete da posećujete našu Internet stranicu na adresi www.adamall.com (dalje: Internet stranica) i koristiti se povezanim tehnologijama bez potrebe da nam kažete ko ste, odnosno bez otkrivanja Vaših ličnih podataka.

Korišćenjem internet stranice prihvatate ovu Politiku u potpunosti. Ako ne prihvatate ovu Politiku, odnosno pojedine njene odredbe, molimo da ne pristupate Internet stranici, odnosno ne popunjavate nikakve obrasce za prikupljanje Vaših ličnih podataka.

Sva pitanja, zahteve, prigovore i druga saopštenja u vezi sa našom obradom Vaših ličnih podataka, odnosno ostvarivanjem Vaših prava s tim u vezi možete nam uputiti na adresu e-pošte: adamall@gtcserbia.com.

Lične podatke poput Vašeg imena i prezimena, poštanske adrese, adrese e-pošte, brojeva fiksnog telefona i/ili mobilnog obrađivaćemo samo ako nam ih dobrovoljno date popunjavanjem odgovarajućih obrazaca i uz Vašu saglasnost u slučajevima kada je moramo pribaviti po zakonu. Osim toga, možemo da prikupljamo i određene informacije prvenstveno tehničke prirode, poput podataka o Vašem uređaju i IP adresi, a koje se u određenim okolnostima mogu takođe smatrati Vašim ličnim podacima. Takve, prvenstveno tehničke, podatke možemo da prikupljamo pomoću određenih tehnologija koje Ada Mall može da koristi, i to na nekoliko načina:
  • putem veb mesta Internet stranice;
  • putem službenih profila Ada Mall-a na društvenim mrežama;
  • putem obrazaca za registraciju, anketa i drugih internet obrazaca;
  • prilikom kupovine proizvoda ili usluga, pružanjem tehničke podrške, savetovanja ili pružanjem informacija o proizvodima;
  • u okviru podrške i nadogradnje naših proizvoda/ili usluga;
  • automatizovanim sredstvima, kao što su komunikacioni protokoli, e-pošta   i kolačići;
  • Vašim korišćenjem dodataka za društveno umrežavanje povezanih s Ada Mall-om (tzv. „Like“ ili „Share“ za povezivanje i deljenje sadržaja s društvenim mrežama);
  • usled Vašeg zanimanja za oglase Ada Mall-a objavljene na mrežnim  mestima trećih osoba.

Kako bismo Vam pružili pravovremene i informacije visokog kvaliteta, možemo od Vas ponekad da tražimo da nam pružite informacije o svojim interesima i iskustvima s našim proizvodima i/ili uslugama. Pružanje takvih informacija takođe nije obavezno. Lični podaci ili drugi podaci koji se prikupljaju putem interneta mogu da se kombinuju sa podacima koje nam pružite putem drugih izvora, na primer prilikom registracije proizvoda, putem pozivnih centara ili u vezi sa događajima kao što su sajmovi, seminari ili konferencije. Podaci koje nam pružite u vezi su s odnosom koji Vi ili Vaša organizacija održavate s Ada Mall-om.


Vaš profil

Vaš profil je centralno mesto na kojem prikupljamo i dalje upravljamo Vašim ličnim podacima. Svoje profilne podatke možete da unosite, ažurirate i pristupate im u svakom trenutku putem newslettera koji ste dobili. Stvaranje profila omogućuje Vam da:

– odredite svoje preferencije u odnosu na poruke koje vam Ada Mall šalje e-poštom; dobijete pristup ograničenim sadržajima Internet stranice; pregledate internet objave i druga događanja;
– se pretplatite na newsletter Ada Mall-a koji se prilagođava Vašim interesima i potrebama; upravljate svojim pretplatama za primanje štampanih i elektroničkih publikacija Ada Mall-a; primate upozorenja e-poštom kada se objavljuju važni sadržaji; Vaši lični podaci se automatski unose u obrasce prilikom provođenja internet transakcija ili popunjavanja obrazaca za registraciju na događanja; učestvujete u Ada Mall zajednicama.


Log-inovi internet servera

U okviru upravljanja Internet stranicom održavamo i pratimo korišćenje putem beleženja takozvanih Log-inova internet servera. Oni pružaju, na primer, informacije o tome s kojih se pretraživača pristupa našoj Internet stranici, na kojim je internet stranicama veliki promet i u kojem su periodu u toku dana naše stranice znatno opterećene. Te informacije koristimo kako bismo poboljšali sadržaj i funkcije za pregledanje naše Internet stranice. Ti podaci, u anonimnom ili zbirnom obliku, mogu da se koriste za utvrđivanje novih funkcija koje je potrebno razviti za potrebe Internet stranice kako bismo pružali bolju uslugu našim korisnicima.

 

Kolačići


Šta su kolačići?

Određene tehnologije poznate pod nazivom „kolačići” (engl. cookie) mogu da se koriste za pružanje prilagođenih informacija putem Internet stranice. Kolačić je podatak koji Internet stranica može da pošalje Vašem pretraživaču i koji se putem Vašeg pretraživača može smestiti u Vaš sistem (računar ili drugi uređaj) dok surfujete internetom, i to se obično događa kada prvi put posetite neku internet stranicu. Internet stranice pomoću kolačića mogu da zapamte Vaše aktivnosti ili postavke i sledeći put kada posetite istu stranicu mogu da ih automatski primete. Internet stranica kao da “zna” da ste već bili ovde i može da vam prilagodi ono što vidite na ekranu. Kolačići nisu štetni i ne mogu sadržati viruse, stoga vama kao korisniku omogućavaju da imate bolje iskustvo prilikom surfovanja.

Kolačići mogu da prikupljaju širok raspon informacija uključujući lične podatke (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Zadate aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vam nisu vidljive, ali možete da promenite postavke internet pretraživača tako da sami birate hoćete li zahteve za uređenje kolačića odobriti ili odbiti i da, u odnosu na to, pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internet pretraživača.

Onemogućite li sve ili samo određene kolačiće, to može za posledicu da ima nemogućnost korišćenja nekih od funkcionalnosti internet stranica našeg veb mesta.

Na nekim internet stranicama našeg Mrežnog mesta mogu da se koriste kolačići za prikupljanje zbirnih statističkih podataka o korišćenju kojima se služimo radi poboljšanja Vašeg iskustva pretraživanja i korišćenja Internet stranice i/ili kako bismo Vam pružili bolju uslugu prilikom Vašeg sledeće posete našoj Internet stranici, kao i kolačići za pamćenje određenih postavki koje ste odabrali, na primer kako biste mogli da pristupite zaštićenim internet stranicama u cilju da se zapati sadržaj jednom popunjenih obrazaca za registraciju, Vaše korpe u veb-šopu, Vašeg korisničkog imena, lozinke ili Vaše geografske lokacije, za automatsko popunjavanje obrazaca koje ste jednom ispunili i druge personalizacije ili prilagođavanja. Za postavljanje takvih kolačića nije potrebna Vaša posebna saglasnost i smatra se da korišćenjem Internet stranice pristajete da Ada Mall postavi kolačiće ove vrste.

Kolačići i druge vrste tehnologija, kao što su na primer “pratilice“ sa veba o kojima govorimo u narednom odeljku, mogu se koristiti i u svrhu prilagođenog, odnosno takozvanog bihejvioralnog oglašavanja. Za korišćenje kolačića u marketinške svrhe biće nam potrebna Vaša prethodna saglasnost koju ćete moći da povučete u svakom trenutku.


Prikupljanje i korišćenje statističkih podataka

Prilikom svakog Vašeg posete našoj Internet stranici prikupljamo tehničke podatke koji se odnose na kompjuter (odnosno drugi uređaj) s kojeg pristupate stranicama naše Internet stranice, na primer, IP adresa Vašeg uređaja, operativni sistem koji koristite, internet pretraživač koji koristite za posetu našim stranicama, pružaoca internet usluga, URL lokaciju s koje dolazite i URL lokaciju na koju ste otišli s naše internet stranice, kao i vreme koje ste proveli na našoj stranici. Ove informacije koristimo kako biste bolje razumeli kako se naša internet stranica koristi.

Zadržavamo pravo da neke od statističkih podataka podelimo s našim poslovnim partnerima ili objavimo u javnosti. Na primer možemo prikazati broj dnevnih poseta našoj Internet stranici našim partnerima kako bismo im pružili mogućnost oglašavanja na istoj.

Informacije koje bismo mogli da prikažemo u javnosti ili našim poslovnim partnerima neće sadržavati Vaše lične podatke, niti podatke na temelju kojih bi neko mogao Vas identifikuje ili kontaktira.


Šta su privremeni kolačići?

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s kompjutera, odnosno drugog uređaja koji koristite nakon zatvaranja internet pretraživača. Internet stranica se sastoji od određenog broja internih stranica. Kada prilikom jedne posete Internet stranici gledate njene različite interne stranice, neke od svojih preferencija koje ste možda iskazali na pojedinim internet stranicama zapamtiće se u takvom privremenom kolačiću i koristiće se i na drugim stranicama našeg sajta sve dok ga ne napustite i ne zatvorite svoj pretraživač. U tom trenutku će biti izbrisane privremene preferencije zajedno sa privremenim kolačićem. Najpoznatiji primer takvih kolačića su podaci o stavkama u korpi za onlajn kupovinu.


Šta su trajni kolačići?

Trajni ili privremeni kolačići ostaju na Vašem uređaju nakon zatvaranja internet pretraživača. Pomoću njih Internet stranica čuva podatke kao što su Vaše korisničko ime i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svake posete određenoj zaštićenoj stranici na našem sajtu. Trajni kolačići mogu ostati godinama, odnosno sve dok ih ne obrišite.


Šta su kolačići prve strane?

Kolačići prve strane dolaze od stranice koju gledate, odnosno sa naše Internet stranice, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću takvih kolačića Internet stranica može da sačuva podatke koje će ponovo da koristi prilikom Vaše sledeće posete.


Šta su kolačići trećih strana?

Kolačići trećih strana dolaze sa reklamama drugih internet stranica (kao što su pop-up ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na našoj Internet stranici. Pomoću takvih kolačića Internet stranica može da prati korišćenje interneta u marketinške svrhe.


Kakve kolačiće koristi Ada Mall i zašto?

Koristimo privremene kolačiće koji ističu i automatski se brišu kada zatvorite internet pretraživač, a kako bismo Vam omogućili pristup sadržaju.
Koristimo i trajne kolačiće koji će ostati u vašem pretraživaču dok ne isteknu ili dok ih ručno ne izbrišete, a kako bismo bolje razumeli navike korisnika i poboljšali Internet stranicu u skladu sa Vašim navikama korišćenja. Ova informacija je anonimna i mi ne vidimo individualne podatke korisnika.


Ima li na stranicama Ada Mall-a kolačića trećih strana?

Ima nekoliko spoljnih servisa koji na uređaj korisnika mogu snimiti ograničene kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcionisanje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.

Ada Mall može da sarađuje s odabranim trećim licima, odnosno poslovnim partnerima, koji postavljaju kolačiće kako bi Vam se na njihovim internet stranicama ili drugde na internetu prikazivali sadržaji povezani s Ada Mall-om, uključujući oglase Ada Mall-a, na temelju Vaših prethodnih poseta našoj Internet stranici. Ada Mall takođe postavlja kolačiće koji registruju Vaše preferencije kada koristite Internet stranicu kako bi Ada Mall mogao da Vam ponudi prilagođene marketinške materijale koji bi mogli da Vas zanimaju. Kako bi ti kolačići funkcionisali, možda ćete morati da omogućite korišćenje tih vrsta kolačića pomoću mehanizma koji pruža Ada Mall. Možete na svom pretraživaču da odaberete mogućnost da Vas obaveštavamo o prijemu kolačića, kako biste mogli da odlučite da li želite da ga prihvatite. Za više informacija pogledajte korisničke informacije na svom internet pretraživaču.

U svakom trenutku imate mogućnost da odbijete primanje takvih „oglasnih“ kolačića, odnosno učestvovanje u takozvanom „bihejvioralnom“ oglašavanju, odnosno marketingu. Više informacija o bihejvioralnom oglašavanju dostupno je na engleskom jeziku na sledećim Internet stranicama: Network Advertising Initiative ili Digital Advertising Alliance.

Trenutno omogućavamo kolačiće sledećih trećih lica:
– društvene mreže – Ada Mall ima svoje profile na Facebook-u i Instagram-u, a korisnici mogu da se prijave i registruju na Internet stranici putem ličnih naloga na Facebook-u. Objavljivanjem oglasa na društvenim mrežama korisnicima se takođe postavljaju kolačići. Navedene društvene mreže imaju sopstvene uslove korišćenja, politike privatnosti i pravila o korišćenju kolačića koji su izvan kontrole Ada Mall-a i zato preporučujemo da ih detaljno proučite;
– merenje posećenosti – Internet stranica koristi servis Google Analytics za merenje posećenosti;
– Google Adwords, odnosno od 24. jula 2018. Google Ads – Google-ove usluge prikazivanja oglasa u lokalnim pretraživanjima na Google-u.


Preuzmite PDF o korištenju kolačića


Druge tehnologije Personalizovani URL linkovi i personalizovane poruke

Povremeno možemo da objavimo posebne URL linkove za određene posetioce. Ukoliko posetite neko od takvih Internet stranica, možete da naiđete na obrasce koji će biti već popunjeni, odnosno sadržaće Vaše ime i prezime ili druge vrste informacija za koje ste prethodno naznačili da Vas zanimaju, na osnovu podataka koje ste nam prethodno pružili. Takođe možemo personalizovati sadržaj newslettera, ponude koje se šalju e-poštom, pozivnice ili oglase Ada Mall-a koji Vam se prikazuju na Internet stranicama trećih lica koja su naši poslovni partneri, uzimajući u obzir teme za koje ste prethodno pokazali interes. Prikupljamo informacije o tome na koji način koristite tu vrstu personalizovanih informacija kako bismo mogli da Vam pružimo druge informacije prilagođene Vašim interesima. Ukoliko posetite neku od takvih Internet stranica putem personalizovanih URL linkova, dajete Ada Mall-u saglasnost da prikuplja podatke o Vašim posetama i da te podatke povezuje s drugim podacima o Vama i Vašem odnosu s Ada Mall-om. Ukoliko ne želite da se Vaši podaci koriste na taj način, nemojte da posećujete takve Internet stranice putem personalizovanih URL linkova.

Možemo da koristimo druge tehnologije kako bismo prikupljali određene podatke, kao što su Internet stranice koje pregledate, sadržaji koje preuzimate, linkovi kojima pristupate, vreme pristupa, vaša IP adresa, naziv domena te sistemske konfiguracije i postavke, kako bismo saznali više o načinu na koji koristite tehnologije povezane s Ada Mall-om, kako bismo Vam pružili odgovarajuće sadržaje i odgovorili na Vaša pitanja o našim proizvodima i/ili uslugama. Ako želite da prilagodite informacije koje Vam Ada Mall pruža, pozivamo Vas da ažurirate svoj profil na Internet stranici.

Ada Mall može da koristi Vaše lične podatke u sledeće svrhe:

– ispunjenje zahteva za pretplatu, te pružanje drugih informacija koje zatražite;
– jednostavnije korišćenje Internet stranice;
– prilagođavanje sadržaja Vašim interesima;
– obaveštenja o važnim novostima o Ada Mall-u;
– obaveštenja o novim proizvodima i uslugama, ažuriranjima proizvoda, pitanjima tehničke podrške, događanjima i posebnim ponudama za koje smatramo da bi mogli da Vas zanimaju;
– promocija naših proizvoda i usluga na našoj Internet stranici, te na Internet stranicama trećih lica koja su naši poslovni partneri;
– sprečavanje i otkrivanje prevara ili drugih nezakonitih ili zabranjenih radnji;
– zaštita sigurnosti i integriteta Internet stranice.

Pojedinačno analiziramo neke od naših Internet usluga, kao što su registracije, probne verzije, preuzimanja i odgovori na e-poruke kako bismo poboljšali kvalitet tih ponuda, te kako bismo bolje prilagodili naše marketinške aktivnosti potrebama naših korisnika.


Razmena Vaših ličnih podataka

Lične podatke koje nam dostavite možemo da razmenimo i s našim povezanim trgovačkim društvima – članovima grupe preduzetnika GTC i/ili našim poslovnim partnerima u svrhe povezane s gore opisanim svrhama. Nećemo prodavati ili iznajmljivati Vaše lične podatke trećem licu. Ada Mall može po zakonu da bude dužan da u određenim okolnostima otkrije Vaše lične podatke nadležnim organima, uključujući organima za vođenje krivičnog gonjenja.


Izbor / odjava, odnosno povlačenje saglasnosti

Ada Mall Vam nudi izbor primanja različitih vrsta komunikacija i informacija o našem trgovačkom društvu, proizvodima i uslugama. Možete da se pretplatite za primanje newslettera ili drugih publikacija; takođe možete da izaberete mogućnost da Vam šaljemo marketinške poruke i druge posebne ponude putem e-pošte i/ili SMS/MMS poruka. Ukoliko u bilo kom trenutku poželite da promenite podešavanja koja se odnose na komunikaciju, molimo da nas o tome obavestite na adresu e-pošte: office@gtcserbia.com odnosno da sledite postupak odjave preko linka sadržanog u svakoj našoj marketinškoj komunikaciji. Takođe, možete da pristupite i upravljate svojim podešavanjima na svojoj ličnoj stranici kojoj možete da pristupite putem primljenog newslettera.


Zaštita sigurnosti ličnih podataka

Ada Mall se brine o sigurnosti Vaših ličnih podataka u skladu sa obavezama propisanim Opštom uredbom o zaštiti podataka ličnosti i drugim važećim pravnim propisima. U svrhu sprečavanja neovlašćenog pristupa ili otkrivanja, za potrebe očuvanja tačnosti podataka i osiguravanja primerenog korišćenja podataka, sprovodimo razumne tehničke i organizacijske zaštitne mere i postupke kako bismo očuvali sigurnost ličnih podataka koje obrađujemo.


Spoljne veze

Veze sa Internet stranicama trećih, lica koje mogu da budu dostupne putem naše Internet stranice, omogućene su samo zbog Vaše udobnosti. Klikom na te veze napustićete našu Internet stranicu. Ne pregledamo Internet stranice trećih lica, niti njima upravljamo. Ada Mall ne odgovara ni za jednu od takvih Internet stranica, njihov sadržaj ili njihova pravila o zaštiti privatnosti. Ada Mall ne podržava i ne daje nikakve garancije u odnosu na takve Internet stranice trećih lica, kao ni u odnosu na informacije, softver ili druge proizvode ili materijale koje na njima možete da pronađete, kao ni za rezultate njihovog korišćenja. Ukoliko odlučite da pristupite bilo kojoj od Internet stranica trećih osoba povezanih s ovom Internet stranicom, to činite na vlastiti rizik.


Naša globalna pravila i postupci

Commercial Developments d.o.o. je član grupe preduzetnika GTC čija povezana društva i poslovni partneri postoje i posluju u mnogim zemljama širom sveta, uključujući njihovu moguću povezanost pomoću tehničkih sistema. Lični podaci koji se prikupljaju na našoj Internet stranici mogu da se prenose izvan država-članica Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske, uključujući u zemlje za koje se ne smatra da pružaju odgovarajući nivo zaštite ličnih podataka, uključujući Sjedinjene Američke Države. Svaki prenos podataka izvan Vaše zemlje boravišta vrši se u skladu sa svim sigurnosnim merama koje se primenjuju na Vaše lične podatke na osnovu ispravne osnove i u opravdane svrhe na način kojim se osigurava odgovarajuća zaštita u skladu sa važećim pravnim propisima merodavnog prava. Ada Mall i naša povezana društva obrađivaće Vaše lične podatke prikupljene putem naše Internet stranice na dosledan način kako je ovde opisano, čak i u slučaju kada prema pravu pojedine države garantovan manji nivo zaštite ličnih podataka.


Izmene ove Politike

Sve izmene i/ili dopune ove Politike biće objavljene na našoj Internet stranici uz naznaku datuma poslednje izmene u njenom zaglavlju, a od kog će se primenjivati poslednja ažurirana verzija Politike. Stoga, preporučujemo da povremeno pročitate ovu Politiku, naročito ukoliko je bila ažurirana nakon Vaše poslednje posete našoj Internet stranici.
Vrh