#TasteAda: Najveće tajne italijanske kuhinje

#TasteAda: Najveće tajne italijanske kuhinje

Ne morate ići čak do Italije kako biste uživali u italijanskoj hrani. Nju možete jesti u restoranima ili kod kuće. Italijanska, kao i druge nacionalne kuhinje, krije mnoge tajne, a mi ćemo vam otkriti neke od njih.

Mnogima je prva asocijacija na Italiju hrana, odnosno testenine. Ovaj narod poznat je po hedonizmu, koji podrazumeva uživanje u hrani i piću. Ono što je manje poznato jeste kako se pravilno pripremaju italijanske testenine. Nemojte da se plašite da dodate mnogo soli u vrelu vodu kada ih kuvate. Sigurno već znate da je soljenje vode bitan korak pri kuvanju testenina, međutim važno je da voda, u kojoj se spremaju, bude slana kao more.

Testeninu uvek birajte prema prema sosu koji nameravate da spremate. Nisu svi oblici paste isti. Italijanski kuvari će vam potvrditi da je veoma važno da napravite dobar izbor, jer različiti sosevi imaju različiti sasatv i strukturu koja ispunjava testeninu.
Nemojte čitati uputstvo na kutiji za testenine. Tajna se krije u kulinarskom umeću da sami procenite kada je testo gotovo. Možete slobodno da ih probate kada vam se učini da su gotove. Pasta nikako ne sme da bude prekuvana, već „al dente“.

Možda niste znali, ali testeninama treba mnogo više vode i prostora. Kulinarsko pravilo jeste: litar za svakih 100 grama. Vodu u kojoj ste kuvali ne morate uvek prosipati, jer se neki sosevi pripremaju upravo u njoj, kako bi dobili odgovarajuću strukturu. Ne morate uvek, kao na fotografijama, sipati sos na vrh testenina, već dodajte testenine u posudu u kojoj ste kuvali sos. Nemojte zaboraviti da Italijani imaju još jednu javnu tajnu, a ona glasi: „pasta ne sme da čeka goste, već gosti moraju da čekaju pastu“.

Italijani uživaju kako u degustaciji hrane, tako i u degustaciji vina. Ali zašto biste samo pili vino, kad možete i da kuvate s njim. Njega možete dodavati dok kuvate špagete, kao i različite soseve.

Još jedan trik glasi ovako: „Ukoliko vam ostane višak parmezana koji niste iskoristili, njega ostavite u zamrzivaču i možete ponovo da ga koristite za čorbe, paste, pripremanje piletine…

Začini bez kojih Italijani ne mogu? Jedan od njih je sigurno gremolata. Daje posebnu notu jelima i zato se stavlja na kraju. Ovaj začin se koristi za sve vrste slanih jela, čak se dodaje i u umake za testeninu.

Oduvek ste se pitali kako to da je rižoto toliko dobar u italijanskim restoranima? Mala tajna velikih kuvara krije se u dodavanju maslaca i parmezana. Uvek sačekajte da se maslac i sir istope, kako biste dobili izvanrednu kremastu strukturu.

Maslinovo ulje je možda najvažniji sastojak italijanskog kuvanja. Zbog toga uvek birajte visoko kvalitetno maslinovo ulje i nemojte ga štedeti. Birajte ekstra devičansko, hladno ceđeno maslinovo ulje.

Italijani će vam ponosno reći da imaju najbolju hranu na svetu. Tajna je u tome što koriste isključivo kvalitetne sastojke i ne komplikuju previše. Ukoliko ne volite da kuvate, onda sigurno možete da uživate u hrani jednako koliko i Italijani u nekom od italijanskih restorana u Beogradu. A sigurni smo da ćete to rado činiti i na trećem spratu Ada Malla.

Ada Mall

Ada Mall koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, kao i u marketinške svrhe.

Postavke kolačića možete podesiti u svom internet pretraživaču.