Japanska čajna ceremonija

Čajna ceremonija je vekovima stara japanska tradicija potekla iz Zen Budizma koja kroz jedan naizgled jednostavan čin – pripremu i ispijanje čaja, ali na svestan, fokusiran i ritualan način, ima za cilj da nas umiri i pomogne da ostanemo u balansu. Nazvana je ključnim simbolom Japana, a na radionici ćemo vam pokazati ključni deo ove tradicije – pripremu čaja kojeg ćemo piti iz autentičnog, ručno rađenog posuđa našeg umetnika Radenka Adnađa.

Japanci su jako ponosni na svoju čajnu ceremoniju i verovatno će vam nju i prvu pokazati kada posetite ovu zemlju a maća čaj koji se tom prilikom služi već se odavno proslavio u svetu zahvaljujući svojim blagodetima po telo i um. Čajna ceremonija je sjajna prilika da se baš kao nekada samuraji ili Zen monasi okrepite mentalno i fizički, izmestite iz buke i vreve svakodnevnih obaveza i uronite u mir sadašnjeg trenutka uz prijatno društvo i teme.

Sačekaće vas čajni edukator i član Edosenke škole japanske čajne ceremonije Milijana Vujaklija, koja je živela u Japanu od 2015-2020. godine, kao stipendista japanske vlade na programu stručnog usavršavanja nastavnika. Po vokaciji teacher, a sada i TEA-cher koji kroz online i uživo čajanke upoznaje ljude sa lepotom uživanja u čaju kao umirujućem ritualu koji godi telu, ali pre svega našem umu.

This site is registered on wpml.org as a development site.