Sajam obrazovanja

ZNANJE JE BUDUĆNOST

Prvi Sajam obrazovanja u Ada Mall-u.

Veliki filozof Rene Dekart rekao je “Mislim, dakle postojim” i time podstakao na sumnju, a kada sumnjamo onda i spoznajemo.

12-14. aprila na platou III sprata pripremili smo za vas prvi Sajam obrazovanja u organizaciji Ada Mall-a i Opštine Čukarica. Očekuje vas više od 20 izlagača iz oblasti osnovnih i srednjih škola, fakulteta i različitih obrazovnih udruženja.

Ukoliko tragate za pravim edukativnim rešenjem za svoje dete, ili ste srednjoškolac koji još uvek nije kristalisao svoj profesionalni put, naši izlagači biće tu da odgovore na sva Vaša pitanja i odgonetnu dileme.

Učesnici:

1. Hemijsko prehrambena tehnološka školaima tradiciju dugu gotovo sedamdeset godina. Školuju zanimanja bez kojih se ne može zamisliti funkcionisanje savremenog društva jer su potrebe za kontrolom kvaliteta proizvoda prisutne u svim segmentima života. Uz veliku pomoć socijalnih partnera iz oblasti zaštite životne sredine, proizvodnje farmaceutskih, hemijskih i prehrambenih proizvoda, i specijalizovanih laboratorija učenici ove škole se direktno edukuju i planiraju svoj dalji profesionalni put. Hemijsko prehrambena tehnološka škola obrazuje zamimanja u dva područja rada:

1. Hemija, nemetali i grafičarstvo: Tehničar za operativnu forenziku, tehničar za zaštitu životne sredine, tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, hemijski laborant, izrađivač hemijskih proizvoda (treći stepen),
2. Poljoprivreda i proizvodnja hrane: Prehrambeno- biotehnološki tehničar, pekar (treći stepen) po dualnom modelu, mesar (treći stepen) po dualnom modelu.

2. Turski kulturni centar – Institut Yunus Emre Beograd – Kulturna institucija osnovana 2009. godine s ciljem da predstavlja i promoviše turski jezik, kulturu, umetnost i književnost. U ovom trenutku aktivno je 88 kulturnih centara u 68 zemalja širom sveta.

Institut Yunus Emre Beograd počeo je sa radom 2016. godine i do sada je u njemu kurseve turskog jezika pohađalo preko 3000 polaznika. Pored kurseva jezika, tokom godine se organizuje i preko 30 kulturno-umetničkih događaja namenjenim različitim ciljnim grupama, uz pomoć kojih se kreiraju nove i jačaju postojeće kulturne veze sa srpskim narodom.

3. PSD Sveta Srbija – Pravoslavno sportsko društvo Sveta Srbija je idejni tvorac obrazovnog modela rada sportskih društava i klubova u skladu sa pravoslavnim načelima. Jedinstveni smo po tome što smo prvi u svetu ponudili i primenili dugoročno rešenje za vaspitavanje dece i mladih kroz sport u skladu sa neprolaznim vrednostima zasnovanim na našoj tradiciji i živoj veri.
Tokom dve decenije rada, organizovali smo brojne manifestacije, koncerte, tribine i radionice koje imaju za cilj popularizaciju kulture, vere i jezika, sporta, porodičnih i tradicionalnih vrednosti. Neki događaji su već postali tradicionalni kao što su avangardni Dani Miholjske prevlake u Domu omladine Beograda ili Vidovdanski koncert na Kolarcu.
Naše edukativne sekcije i odeljenja sarađuju sa prosvetnim, sportskim, kulturnim i rodoljubivim organizacijama u zemlji i regionu na zajedničkim projektima. Delujemo sa visokom društvenom svešću i odgovornošću prema otadžbini i naraštajima koji dolaze. Iz tih razloga pokrenuli smo akciju strateškog karaktera za povećanje nataliteta (prirodnog priraštaja) Srbija se rodi.

4. Univerzitet u Beogradu – Šumarski fakultet Predstavlja visokoobrazovnu i naučnoistraživačku instituciju koja odgovorno vodi brigu o šumama, vodama, zemlјištu i gradskom zelenilu, gazdujući i upravlјajući ovim izuzetno važnim elementima životne sredine pod motom “priroda se brani znanjem“. Na Fakultetu se izučavaju četiri studijska programa za sva tri nivoa studija, u četiri naučno istraživačke oblasti i to: Šumarstvo i zaštita prirode, Tehnologije drveta, Pejzažna arhitektura i hortihultura i Ekološki inženjering u zaštiti zemlјišnih i vodnih resursa. Pored master akademskih studija za navedene studijske programe na Fakultetu se izvode i zajedničke master akademske studije – Erozija zemljišta i prevencija od bujičnih poplava; kao i program master akademske studija na engleskom jeziku – Master of Forestry and Natural Resources Management.

Trudimo se da prenesemo najviši nivo znanja, tako što naše studente uklјučujemo u saradnju sa stručnjacima iz privrede ali i u naučno-istraživačke projekte, kao i projekte mobilnosti na Univerzitetima sa ekvivalentnim studijskim programima.

Takođe, studenti Fakulteta provode vreme u našim Nastavno-naučnim bazama gde stiču značajna iskustva kroz terensku nastavu i  stručnu praksu: na Goču u Majdanpečkoj domeni i Arboretumom na okućnici Fakulteta.

Arboretum Šumarskog fakulteta je oaza prirode u centru grada, naša učionica na otvorenom, gde su do sada organizovane brojne aktivnosti (seminari, radionice za decu i odrasle, izložbe na otvorenom, kao i volonterske akcije i dr).

5. Edukativni centar Swanbell – Centar za učenje stranih jezika za decu i odrasle. Osnovan je 1994. godine i jedan je od prvih jezičkih centara u Beogradu. Svi naši predavači su u potpunosti predani svojim polaznicima pa zato je naš moto “Prenositi znanje je porinuti u svaki segment života”. U našoj ponudi imamo kurseve za predškolski, mlađi i stariji školski uzrast kao i za odrasle. Odnedavno u Swanbellu postoji i poludnevni boravak za decu od I- IV razreda gde deca u sigurnom okruženju mogu da završe svoje domaće zadatke, bezbrižno se igraju i ispolje svoju kreativnost. Tokom leta osnovci od I-VI razreda imaju priliku da usavrše engleski jezik u Swanbell letnjem kampu koji garantuje dobar provod, nova znanja i poznanstva. Ponosni smo na više hiljada zadovoljnih polaznika tokom svih ovih 30 godina uspešnog rada, na našu tradiciju i jedinstven spoj edukacije i ljubavi prema sticanju znanja.

6. Osnovna škola „Filip Kljajić Fića“ – Osnovna Škola sa jasnim ciljem, a to je da razvijemo zdrave i hrabre ličnosti, spremne za dalje školovanje i život.  Za to su zaduženi svi zaposleni u školi, a najviše stručan nastavni kadar.
Osnovana je davne 1961. godine, negde na pola puta između Ade Ciganlije i Košutnjaka, u ulici koja nosi ime velikog ruskog pisca Nikolaja Gogolja. Učenicima je na raspolaganju nekada najveća biblioteka na Čukarici sa oko 25000 knjiga, dve fiskulturne sale, bazen, tereni za fizičko, učionice sa projektorima i interaktivnim tablama, kuhinja, produženi boravak za učenike svih razreda, obezbeđenje koje je uvek na ulazu u školu.
Naša škola je ispunila uslove za sticanje statusa međunarodne Eko – škole i dobila Zelenu zastavu kao simbol tog međunarodnog programa.
PRIRODO I ŽIVA BIĆA, SVE VAS ČUVA EKO FIĆA.
Naša škola je otvorena institucija u kojoj se obrazuju slobodne ličnosti, građani sveta prateći savremene obrazovne standarde, ali ne zaboravljajući ni svoju tradiciju.
Fića ide samo napred, a sa ponosom gleda u svoju uspešnu prošlost!

7. Centar za popularizaciju nauke, obrazovanje i unapređivanje naučnog novinarstva „SFERA“ – Učenje može biti zabavno, a mi znamo kako! „Škola za male genijalce“ je mesto gde deca uzrasta od 5 do 12 godina uče kreativno i zabavno! Kroz igru, eksperimente i interaktivne aktivnosti, pomažemo deci da prepoznaju nauku svuda oko nas, da istraže svoje talente, razviju veštine i otkriju radost učenja. Naša misija je da inspirišemo sledeću generaciju genijalaca da sanjaju veliko i postignu svoj puni potencijal.

Pridružite se našim naučnim avanturama!

8. Srpsko udruženje učitelja i trenera sportova na snegu – Nacionalna strukovna organizacija sportova na snegu, koja ima rešenje od Ministarstva sporta za stručno osposobljavanje i usavršavanje instruktora skijanja. Organizacija je osnovana 2006. godine i članica je SS Čukarica, Asocijacije sport za sve, Skijaškog Saveza Srbije, a u međunarodnim organizacijama član je ISA profesionalnih instruktora skijanja i IVSS instruktora u školama i univerzitetima. Udruženje broji oko 170 instruktora i trenera skijanja.

9. Algo centar za rani razvoj i prevenciju mentalnog zdravlja dece – ALGO Centar se bavi unapređivanjem i osnaživanjem mentalnih kapaciteta i kognitivnih veština dece u perspektivi razvoja i obrazovanja.

Okosnica aktivnosti Algo centra usmerena je ka :
🔸podršci RANOM ČITANjU
🔸promovisanju i širenju svesti o inovativnom ALGO Sistemu čitanja kao jedinstvenom igrovnom modelu koji podržava čitalački start u predškolskom dobu i „gradi“ izuzetne čitače
🔸prevenciji smetnji čitanja i DISLEKSIJE
🔸reedukativnim programima podrške kod smetnji čitanja i DISLEKSIJE

Bez čitanja nema saznanja ni obrazovanja, stoga nam je važno da damo podršku samom obrazovnom startu

10. Srednja škola „Dositej“ & Srednja umetnička škola – Škola po tvojoj meri sa malim odeljenjima i bližim pristupom nastavnika. Sportisti mogu uskladiti treninge i redovnu nastavu uz našu pomoć. Pruža mogućnost pohađanja velikog broja različitih obrazovnih profila svima koji žele da steknu kvalitetno obrazovanje u struci i zaposle se, a da pritom budu pripremljeni za nastavak uspešnog školovanja.
Ukoliko želiš kvalitetno i savremeno obrazovanje, da budeš redovan učenik ili da se prekvalifikuješ/dokvalifikuješ, javi se već danas!
-gimnazija
-ekonomski tehničar
-pravno-poslovni tehničar
-turističko-hotelijerski tehničar
-mašinstvo
-elektrotehnika
-saobraćaj
Lepo opremljene učionice, mentorski rad, kvalitetan nastavni kadar, bogata školska biblioteka, savremena nastavna sredstva biće ti kompletna podrška na putu znanja.

Dobrodošli u srednju umetničku školu, gde se posvećujemo inspiraciji, kreativnosti i stručnosti. Sa ponosom ističemo četiri obrazovna profila koji čine srž našeg obrazovnog programa, pružajući jedinstvene prilike za razvoj umetničkih talenata i stručnosti u raznovrsnim disciplinama.

1.Likovni tehničar

2. Tehničar dizajna grafike

3. Tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda

4. Tehničar dizajna tekstila – kostim

Naša škola nije samo obrazovna ustanova, već i zajednica posvećena podršci svakom učeniku u ostvarivanju ličnog i umetničkog potencijala. Kroz inspirativno okruženje, stručno vođene nastavnike i pristup vrhunskim resursima, težimo stvaranju budućih lidera u umetnosti i dizajnu. Pridružite nam se u otkrivanju, stvaranju i deljenju umetničkih priča koje oblikuju svet oko nas.

11. Tehnička škola & Srednja medicinska škola –

Tehnička škola u Beogradu pruža mogućnost pohađanja velikog broja obrazovnih profila iz različitih područja rada: Elektrotehnika, Saobraćaj, Mašinstvo i obrada metala, Građevinarstvo i geodezija, Trgovina, turizam i ugostiteljstvo. Obrazovni profili na koje se odnosi obrazovanje Škole, upravo se i pojavljuju kao deficitarna zanimanja i ponuda na tržištu rada, i najbolji je indikator uspešnosti obrazovnog procesa. Elektrotehničar informacionih tehnologija izdvajamo kao jedan od najaktuelnijih obrazovnih profila u našoj Školi, gde učenici imaju mogućnost da uz savremenu tehnologiju i velike stručnjake  steknu potrebna znanja i veštine iz oblasti elektrotehnike. Nakon završene Tehničke škole učenici stiču sveobuhvatna znanja što im omogućava bolju prohodnost za rad ili dalje školovanje.

Srednja medicinska škola je inovativna i savremena obrazovna ustanova posvećena obrazovanju i osposobljavanju učenika u oblasti medicine i zdravstva. Usled globalno prepoznate potrebe za kadrovima medicinske struke i velike zainteresovanosti učenika za ovom delatnošću, naša škola ima 8 obrazovnih profila čiji je plan i program usklađen sa potrebama tržišta rada. Sticanjem diplome “Srednje medicinske škole“ učenicima je otvorena mogućnost za rad u struci, pokretanje privatne prakse, kao i za nastavak školovanja na nekom od državnih ili privatnih fakulteta u zemlji ili u inostranstvu.
Naša škola uspešno sarađuje sa obrazovnim i zdravstvenim institucijama u Beogradu ,gde naši učenici ujedno idu i na praksu: Univerzitetski klinički centar Srbije, Kliničko bolnički centar “Dr Dragiša Mišović”, Kliničko bolnički centar “Bežanijska kosa”, Vojno-medicinska akademija, Klinika za rehabilitaciju “ Dr Miroslav Zotović”, Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, Dom zdravlja “Dr Milutin Ivković”, Centar za rehabilitaciju “Fizio Vračar”, Centar za rehabilitaciju “ Reborn”, Dom za stara lica “ Senior plus”, Predškolska ustanova “Savski venac”, Zubotehnička laboratorija “Dental Design Studio”.

Škola je akreditovana od strane nadležnog ministarstva i ispunjava sve zakonom propisane kriterijume za obavljanje delatnosti.
Obrazolvni profili: Medicinska sestra – tehničar, Medicinska sestra – vaspitač, Farmaceutski tehničar, Fizioterapeutski tehničar, Laboratorijski tehničar, Stomatološka sestra tehničar,  Zubni tehničar,  Zdravstveni negovatelj,

Nastavni kadar: Iako smo mlada škola, u našem timu su visokokvalifikovani i iskusni stručnjaci sa višegodišnjim radnim iskustvom u sferi medicine i zdravstva. Budući da nam je profesionalni pedagoški pristup jedan od primarnih zadataka, okupljeni tim nastavnika je usmeren na obrazovanje kvalifikovanih kadrova medicinske struke, koristeći najsavremenije didatkičke metode i tehnike. Veoma posvećen nastavni kadar nastoji da prenese svoje znanje i iskustvo u oblasti medicine sa učenicima, istovremeno nezapostavljajući značaj opšteobrazovnih predmeta.
Nastava: Trajanje školovanja u svim obrazovnim profilima je četiri godine. Nastavni program obuhvata kako teorijski tako i praktični deo. Stručna praksa se obavlja zahvaljujući saradnji sa mnogobrojnim priznatim zdravstevnim i obrazovnim ustanovama u kojima učenici imaju prilike da se upoznaju sa konkretnim primerima iz prakse, kao i da primene svoja stečena teorijska znanja. Pored stručnih, učenici pohađaju nastavu i iz opšteobrazovanih predmeta.

12. Visoka škola akademskih studija „Dositej“ –

Misija Visoke skole akademskih studija ,,Dositej“ jeste da pripremi kvalifikovane i strucne diplomirane i master ekonomiste i diplomirane i master informaticare za buduću karijeru. Uz ekonomiju i informatiku imacete dobru kalkulaciju i racunarsku taktiku. Informatika vam omogucava pronalazak optimalnog resenja, obezbedjuje kompetentnost za razvoj, analizu, projektovanje i odrzavanje slozenih racunarskih sistema. Za izvodjenje nastave kroz vezbe i predavanja, bicete osposobljeni za samostalni i timski rad, kroz odlicno poznavanje baze podataka i razvoja softvera, racunarskog hardvera, distribucionih sistema i programiranja. Uz poslovnu ekonomiju kroz profesionalno ekonomsko i menadzersko znanje, nece manjkati evropsko zvanje i priznanje. Studijski program omogucava sticanja adekvatnih vestina, spoznaju odgovornog rukovodjenja inovativnih sirina.

Visoka medicinska škola strukovnih studija – Nastavno-obrazovna ustanova čiji rad se zasniva na naučnim i praktičnim saznanjima u savremenoj medicini, kao i potrebama i očekivanjima tržišta radne snage u Evropskoj uniji. Obrazovanje traja tri godine, nakon čega se stiče 180 ESPB i naziv „Strukovna medicinska sestra“. Završetak studija omogućava dalji nastavak na specijalističkim i master strukovnim studijama. Raspored predmeta po semestrima obezbeđuje optimalno usvajanje znanja i veština. Za vreme studija studenti kroz seminarske zadatke, demonstracije, praktične vežbe i aktivnosti na kliničkim odeljenjima uče kako da na najbolji način reše konkretan problem, primenjujući stečeno znanje iz više različitih područja.

Naši profesori su vrhunski lekari Vojnomedicinske akademije, KBC „Bežanijska kosa“, Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, Specijalne bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, Zavod za hitnu medicnsku pomoć Novi Sad i ostalih zdravstvenih ustanova svih nivoa zdravstvene zaštite. Primarni zadatak je osposobiti studente da mogu da rade u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srbije, u privatnom i državnom sektoru, kao i da dalju karijeru grade u zemljama Evropke unije.

Visoka tehnička škola akademskih studija „Dositej“ – Obrazuje studente iz oblasti Nautike i Brodomašinstva na osnovnim akademskih studijama, čime se stiče zvanje Diplomirani inženjer saobraćaja i Diplomirani inženjer mašinstva, kao i na master studijama iz oblasti Lučkog menadžment i stiče se zvanje Master menadžer – Lučki menadžment. Studijski programi su sačinjeni u skladu sa Bolonjskom konvencijom i načelima međunarodne konvencije o standardima obrazovanja, izdavanja ovlašćenja i držanju plovidbene straže
Studijski program Brodomašinstvo obezbeđuje visokokvalitetna znanja potrebna za najviša oficirska zvanja, Upravitelj mašine i Drugi oficir mašine na brodu sa mašinskim kompleksom pogonske snage za potrebe Republike Srbije i svetskog tržišta rada.
Na studijskom programu Nautika izučavaju se predmeti koji po završetku studija obezbeđuju karijeru u službi palube koja kulminira pozicijom zapovednika broda.
Na master studijama obrazuju se master menadžeri u oblasti lučkog menadžmenta, produbljivanjem postojećih i usvajanjem novih kvalitetnih znanja u sledećim oblastima: menadžment u brodarstvu i lukama, organizacija saobraćaja i logistika, upravljanje otpadnim materijama sa brodova, menadžment kvalitetom, multimodalni transport, upravljanje ljudskim resursima, međunarodni sistem pomorske sigurnosti kojim se studenti osposobljavaju za samostalni istraživački rad iz oblasti lučkog menadžmenta. Studijski program MAS Lučki menadžment zasnovan je na praksi najeminentnijih visokoobrazovnih institucija iz sveta, čime se obezbeđuju visoki platni razredi zarada u zemlji i inostranstvu.

13. Logiscool škola programiranja Internacionalna škola digitalnih veština i programiranja za decu od 6 do 18 godina, koja ima sertifikovanu metodologiju, nastavni plan i program, i ima 12 škola u Srbiji. Na Logiscool kursevima deca uče o bezbednosti na internetu, uče da koriste računar, da rešavaju probleme, da algoritamski razmišljaju, kodiraju i programiraju, koristeći Logiscool platformu.  

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) je dao mišljenje da Logiscool kurs, Digital Discovery, predstavlja značajnu pomoć u razvijanju digitalne kompetencije kod učenika u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja.  Ciljevi i teme kursa prate teme programa predmeta Digitalni svet (Digitalno društvo, Bezbedno korišćenje digitalnih uređaja i Algoritamski način razmišljanja).

 

U proteklih godinu dana, Logiscool je višestruko nagrađivan, a samo neke od nagrada su: 

– „Nagrada za najbolji novi digitalni kurs“ – Digital Education Awards;

– „Najbolja  ocena za akreditovani nastavni plan i program“ – Obrazovna Alijansa Finske;

– „Najbolji internacionalni brend u Evropi“ – Evropska Franšizna Federacija.

 

Logiscool škola organizuje kampove i radionice koji pokrivaju teme poput video produkcije, 3D animacije, robotike, veštačke inteligencije i mnoge druge.

14. Srednja i Visoka medicinska škola Sveti Vasilije Ostroški –

Srednja medicinska škola „Sveti Vasilije Ostroški“ je vaspitno-obrazovna ustanova koja se bavi nastavom i drugim vidovima edukacije i stručnog osposobljavanja učenika medicinske struke, oblast zdravstva i socijalne zaštite. Programski usmerena prema učeniku koji usvaja temeljna znanja, izvrsno kliničko obrazovanje, stručne standarde i etička načela. U skladu sa strateškim ciljevima Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, omogućeno je školovanje učenicima po planovima i programima Ministarstva.
Škola je verifikovana za sedam obrazovnih profila: medicinska sestra-tehničar, medicinska sestra-vaspitač, fizioterpeutski tehničar, kozmetički tehničar, farmaceutski tehničar, labaratorijski tehničar, zdravstveni negovatelj.

Visoka medicinska škola strukovnih studija „Sveti Vasilije Ostroški“  je akreditovana visokoškolska ustanova osnovana 2019.godine sa sedištem u Beogradu, na adresi Simina 21a, u poslovnom prostoru Crvenog krste Srbije.
Rešenjem Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srbije od 06.04.2020. godine, Visoka medicinska škola strukovnih studija „Sveti Vasilije Ostroški“ akreditovana je za realizaciju četiri studijska programa na osnovnim i master strukovnim studijama.

Osnovne strukovne studije: Strukovna medicinska sestra, Strukovni fizioterapeut

Master strukovne studije: Master strukovna medicinska sestra, Master strukovni fizioterapeut

Misija škole je da studentima obezbedi vrhunsko obrazovanje u oblasti medicinskih strukovnih nauka, podstičući istraživački duh, samostalnost i odgovornost u radu da bi, kao stručnjaci u različitim oblastima medicinske struke i nauke, svojim veštinama i znanjem doprineli unapređenju zdravstva i bili primerni akademski građani i stručnjaci.

15. Sportska i informatička gimnazija Prestiž – Osnovana je na inicijativu profesora, doktora nauka sa velikim iskustvom u obrazovanju, kao i iskustvom u oblasti sporta i informacionih tehnologija. Ono što gimnaziju izdvaja je moderan nastavni plan i program (verifikovan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja) podeljen u dva smera za koje se učenici opredeljuju prilikom upisa u gimnaziju. Plan i program je koncipiran tako da obezbeđuje mogućnost nastavka obrazovanja na svim univerzitetskim i visokoškolskim ustanovama u zemlji.

Gimnazija Prestiž učenicima pruža niz dodatnih pogodnosti kao što su: obezbeđivanje smeštaja, priprema za polaganje ,,SAT I TOEFL” ispita, promocije i prezentacije iz raznih naučnih i sportskih sfera, učestvovanje u vannastavnim aktivnostima, itd.

Sportska i informatička gimnazija ,,Prestiž” nastoji da postane prepoznatljiva po savremenom nastavnom planu i programu, visoko kompetentnom nastavno-obrazovnom kadru, modernom obrazovanju koje svojim učenicima pruža funkcionalna sportska i informatička znanja kroz odnos zasnovan na obostranom poverenju, posvećenosti i profesionalizmu, kao i odgovaranju na potrebe svojih đaka i njihovih roditelja.

16. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Univerzitet u Beogradu – Osnovan je 1938. godine kao „Škola za telesno vaspitanje“. Nakon završetka Drugog svetskog rata, uviđajući potrebu za što stručnijim kadrom u oblasti fizičke kulture, Vlada Federativne Narodne Republike Jugoslavije donela je 16.07.1946. godine „Uredbu o Državnom institutu za fiskulturu“, kojom je ukinuta Škola za telesno vaspitanje, a osnovan Državni institut za fiskulturu (DIF). DIF je akronim koji se zadržao do danas, tradicionalno se koristi u kulturi govora i popularan je naziv za naš Fakultet.

Nizale su se godine i menjali su se nazivi Fakulteta, ali je ideja o utemeljenju i negovanju fizičke kulture, kao jednog od stubova zdravog društva živela i razvijala se sve do današnjih dana. Godine 1968. stekli smo status fakulteta, najviše univerzitetske nastavno-naučne institucije i pridružili se ostalim fakultetima u sastavu Univerziteta u Beogradu.

Nastava na svim studijskim programima se odvija kroz teorijska predavanja, vežbe, pedagoške prakse, a posebno se ističe terenska nastava u okviru koje se sprovode aktivnosti u prirodi (logorovanje i skijanje). Na Fakultetu je trenutno zaposleno oko 100 ljudi koje svojim radom i zalaganjem omugućavaju da sve funkcioniše na pravi način.

Mnogi naši studenti su stekli zavidnu afirmaciju u prostoru fizičkog vaspitanja, sporta i rekreacije. Neki od njih su kao vrlo uspešni sportisti i treneri postavljali temelje jugoslovenskog i srpskog sporta. Tu svakako spadaju: Aleksandar Nikolić, Đurđica Bjedov, Branislav Pokrajac, Mate Parlov, Zoran Gajić, Zoran Terzić, Goran Maksimović, Božidar Maljković, Željko Obradović i mnogi drugi.

Fakultet je posebno ponosan na svoje studente koji učestvuju na mnogobrojnim humanitarnim akcijama, kao što su: “Studenti deci”, “Osmeh na dar”, a humanitarni turnir „Nastavi tradiciju“, čiji smo utemeljivači, prerastao je u manifestaciju međunarodnog karaktera sada pod nazivom „Spirit of Youth“.

17. Prva privatna ugostiteljsko-turistička škola – Osnovana je 2002. godine i za ove 22 godine iznedrila je veliki broj vrhunskih kuvara, turističkih tehničara i ugostitelja. U saradnji sa najelitnijim restoranima, hotelima i turističkim agencijama deci pružamo kvalitetnu praksu. Kroz mentorski rad u malim grupama naši učenici stiču kvalitetno obrazovanje tokom školovanja.

18. Osnovna i srednja muzička škola Amadeus – Prva privatna muzička škola registrovana od strane Ministarstva prosvete na teritoriji Republike Srbije. Škola je počela sa radom 2004. godine kao radionica za pripremnu nastavu ali je ubrzo prerasla u osnovnu a zatim i srednju muzičku školu. Danas važi za reformatora muzičke pedagogije u Srbiji, čiji učenici su studenti na prestižnim fakultetima u zemlji i inostranstvu ili odgovorni zaposleni na svojim radnim pozicijama.
Nastava u muzičkoj školi „Amadeus“ sprovodi se individualno i grupno po programu Ministarstva prosvete ali i u skladu sa mogućnostima i potrebama učenika. U prijatnoj atmosferi i lepom ambijentu škole održava se pripremna, redovna i vanredna nastava osnovne i srednje muzičke škole, projektna nastava, kao i probe hora, orkestra i brojnih kamernih ansambala. Tokom nastavnih aktivnosti, učenici su angažovani na izradi edukativnih projekata, nastupaju na koncertima, kulturnim i obrazovnim događajima kao solisti, članovi hora, kamernih sastava i kao autori.
Posebno smo ponosni na našu projektnu nastavu koja je organizovana u savremeno opremljenim učionicama i prati inovativne pedagoške metode. Učenici ravnopravno učestvuju u planiranju i izradi svih projekata i prezentacija. Školovanjem po programu muzičke škole Amadeus stičete praktična znanja i veštine ne samo preko javnih nastupa već i angažovanjem digitalnih tehnologija, raznim programima za animaciju i radom u studiju.
Naši licencirani nastavnici i stručni saradnici pomoćiće vam da ostvarite svoj cilj!
Program muzičke škole „Amadeus“ je jedinstven i specifičan po tome što kod svojih učenika razvija neophodne veštine i sposobnosti da samostalno rade na razvijanju i plasiranju svojih projekata i ideja kao i sposobnost da se istaknu svojom autentičnošću i budu prepoznatljivi po svom jedinstvenom imidžu na tržištu modernog i savremenog društva.

19. Tehnička škola Železnik – Osnovana je 1948. u okviru fabrike „Ivo Lola Ribar” kako bi se stručni kadar tokom celog školovanja usmeravao i pripremao za rad u fabrici. Tehnička škola je godinama uspešno školovala generacije koje su bile od višestrukog značaja ne samo za lokalnu zajednicu Železnika i Beograda već i čitave tadašnje države. Međutim, kako su se interesovanja učenika širila, a nauka se razvijala, Škola prepoznaje značaj drugačijih pristupa u učenju i sticanju znanja i umeća, te prerasta u savremenu Tehničku školu, koja, danas, obrazuje učenike osluškujući njihova interesovanja, ali i usaglašavajući ih sa potrebama zajednice, tržišta rada i, pre svega, obraćajući pažnju na to kako se znanja prezentuju učenicima i kako ih oni usvajaju, stavljajući akcenat na savremene metode u učenju. Škola se trudi da obezbedi stručna usavršvanja svojim zaposlenima, kako bi mogli usvojiti sve savremene metode koje se koriste u multidisciplinarnom pristupu usvajanja znanja. Naši učenici su izuzetno motivisani da primene svoja znanja i trajno ih usvoje, što je, zbog obraznovnih profila koji se ovde školuju, na korist čitavoj društvenoj zajednici, jer smo svedoci deficita ovakvih zanimanja na tržištu rada, što direktno utiče na svakog pojedinca.

Smerovi Tehničke škole:
1. Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje – 4 godine
2. Tehničar za kompjutersko upravljanje – 4 godine
3. Bravar-zavarivač – 3 godine
4. Elektrotehničar računara – 4 godine
5. Elektrotehničar informacionih tehnologija – 4 godine

20. Škola gusala Sandić

21. Udruženje grafičkih dizajnera – Prvo i jedino Udruženje grafičkih dizajnera u Srbiji. Osnovano je 2022. godine od strane posvećenih grafičkih dizajnera sa dugogodišnjim iskustvom rada u industriji grafičkog dizajna. Cilj Udruženja jeste aktivno pospešivanje razvoja industrije grafičkog dizajna u Republici Srbiji, unapređivanje standarda života grafičkih dizajnera u našoj zemlji, te informisanje i edukacija članova Udruženja i građana o grafičkom dizajnu i njegovom krucijalnom položaju u savremenom svetu. Misija Udruženja jeste osnaženje znanja grafičkih dizajnera, povećanje kvaliteta rada grafičkih dizajnera, te podizanje svesti o potrebama grafičkih dizajnera u Srbiji.

Neki od događaja na kojima ste mogli da nas vidite jesu: Sajam zapošljavanja u okviru prospektivnog projekta „Preobuke u grafičke dizajnere POKRENI SE! 3“ podržanog od strane Ministarstva omladine i sporta, a koji je sproveo Institut za razvoj i inovacije (IRI), odnosno događaj „Arhigraf“ organizovan pod okriljem Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

22. Savremena osnovna škola i Savremena gimnazija – Predstavljaju okruženje koje je kreirano za savremeno učenje, slobodno istraživanje i sveobuhvatan razvoj učenika, u kome se nastava odvija na Nacionalnom i Kombinovanom – Kembridž programu, koji su akreditovali Ministarstvo prosvete, Univerzitet u Kembridžu i finski obrazovni sistem New Nordic School. Savremena je jedini obrazovni sistem u regionu u kome učenici od prvog razreda imaju priliku da se upoznaju sa STEAM učenjem i stiču IT znanja. Kroz interaktivnu nastavu, multidisciplinarne časove i upotrebu savremene edukativne tehnologije, osnovci i gimnazijalci usvajaju vredna znanja i veštine, koja im omogućavaju nastavak školovanja u najprestižnijim domaćim i svetskim srednjim školama, kao i fakultetima. Roditelji su saglasni da su Savremena osnovna škola i gimnazija mesto na kome njihova deca ostvaruju svoj pun potencijal i stiču čvrste osnove za uspešnu akademsku i profesionalnu budućnost.

23. Srednja i Visoka škola za IT – Najsavremenija i sveobuhvatna edukacija za buduće IT eksperte, koja se sprovodi kroz devetogodišnji ciklus školovanja: četvorogodišnja Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS, nakon koje učenici školovanje nastavljaju na trogodišnjoj Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije, a zatim upisuju i dvogodišnje master studije na ITS-u i tako zaokružuju svoje široko obrazovanje u najperspektivnijoj oblasti današnjice. Kvalitetno i temeljno obrazovanje je ključni korak na putu ka prestižnim univerzitetima, koji vam otvaraju vrata za perspektivnu karijeru u oblasti informacionih tehnologija. Ukoliko vaše dete obožava kompjutere, neka mu ta strast umesto hobija postane dobro plaćeno zanimanje. Obezbedite mu tražene IT veštine i osigurajte uspeh.

24. Fakultet savremenih umetnosti – Predstavlja jedinstvenu instituciju u okviru koje stasavaju savremeni umetnici i preduzimljivi kreativci koji podjednako suvereno vladaju i tradicionalnim umetničkim formama i novim medijima i tehnologijama. Na Fakultetu savremenih umetnosti možete izabrati školovanje koje najviše odgovara vašim afinitetima i talentima: vizuelne umetnosti, dizajn, kreativne komunikacije, gluma.

25. Roda Edukativni Centar – Osnovna delatnost nam je edukacija đaka iz osnovnih škola u programiranju i upravljanju mBot robotima i dronovima. Pored osnovne delatnosti organizujemo i besplatna predavanja u osnovnim školama o poslovima budućnosti za koje je potrebno znanje informatike a naročito upravljanje i programiranje dronova (poljoprivreda, industrija, elementarne nepogode, energetika i dr).

Takođe, organizujemo i predavanja iz oblasti ekologije kako bi se učenici edukovali o osnovnim stvarima iz ove veoma važne oblasti i stečena znanja primenjivali u praksi.

26. Srednja škola Sveti Sava, Srednja tehnička škola Mihajlo Pupin –

Srednja škola „Sveti Sava” je škola mešovitog tipa – u okviru škole postoje gimnazijski smerovi i brojni profili iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Kolektiv Srednje škole „Sveti Sava” čini veliki broj nastavnika opštih i stručnih predmeta, stručni saradnici, koordinatori za nastavu, administrativno i pomoćno osoblje, a cilj svih nas je da učenici steknu što kvalitetnije obrazovanje i da im boravak u školi bude što prijatniji.

Nastava opštih predmeta i teorije se odvija u učionicama, a vežbe u kabinetima opremljenim svime neophodnim za kvalitetnu praktičnu nastavu. Takođe, drago nam je da istaknemo i saradnju sa VMA, KBC Zvezdara, KC Srbije, brojnim apotekarskim ustanovama, gde učenici imaju blok nastavu ili vežbe. Pored redovnog školovanja, u našoj školi je moguće opredeliti se i za vanredno školovanje. S ponosom ističemo veliki broj naših učenika koji se profesionalno bave sportom. U našoj školi moguće je obaviti i prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju na neki od postojećih smerova.

Obrazovni profili: medicinska sestra-tehničar, fizioterapeutski tehničar, farmaceutski tehničar, laboratorijski tehničar, medicinska sestra-vaspitač, pedijatrijska sestra, kozmetički tehničar, gimnazija.

Srednja tehnička škola „Mihajlo Pupin” je srednja stručna škola sa obrazovnim profilima iz oblasti elektrotehnike i mašinstva i obrade metala. Dostupni su trogodišnji i četvorogodišnji profili u okviru redovnog i vanrednog školovanja, kao i dokvalifikacije i prekvalifikacije. Škola je osnovana sa idejom da prati i osluškuje potrebe na tržištu rada u navedenim oblastima.

Obrazovni profili u oblasti elektrotehnike: tehničar multimedija, administrator računarskih mreža, elektrotehničar energetike, elektromonter mreža i postrojenja (trogodišnji profil).

Obrazovni profili u oblasti mašinstva i obrade metala: tehničar za robotiku, brodomašinski tehničar, mašinski tehničar, automehaničar (trogodišnji profil), mašinbravar (trogodišnji profil).

Nastava se odvija u učionicama i kabinetima – nastava opšteobrazovnih predmeta odvija se u učionicama, dok su za stručne predmete đacima i nastavnicima dostupni kabineti sa opremom potrebnom za izvođenje nastave. Blok nastava se odvija u mnoštvo nastavnih baza.

 

Čekamo vas!

This site is registered on wpml.org as a development site.