RESERVED – Nostalgičan pogled na modnu realnost

Sa jedne strane nostalgija, a sa druge – čvrsto utemeljenje u modernoj realnosti. Vraćanje tradiciji, ali bez izbegavanja tehnoloških eksperimenata. Reserved prolećna kolekcija kombinuje dva sveta, a kontrasni fenomeni su pomešani u očaravajućoj estetici.

Suština Reserved prolećne kolekcije je u preplitanju različitih stilova, trendova i čak svetova. Stvarnost se susreće sa virtuelnim prostorom, metalik teksture sa heklanim detaljima.

 

Čak i mermerna šara karakteristična za tradicionalnii firentinski papir, doživela je transformaciju i sada se koristi i na haljinama i LED tablama koje su osnova pozadine ovog neobičnog snimanja. Reserved dizajneri su preuzeli skoro popularni Y2K stil (prim.prev. stil godine 2000.), karakterističan za prelaz u novi milenijum. Onda – treši i prilično naivno. Danas – modernizovano, bez nepotrebnih elemenata, ozbiljnije, bliže visokoj modi.

Asimetrične haljine sa pojasevima, kratki topovi i majice koje se vezuju iznad struka vraćaju se na velika vrata. Pantalone sa širokim nogavicama, i pletene bluze koje prelaze u tunike produženjem preko kukova. Ne manjka ni teksas uniformi – kompletiranih kratkim korset haljinama – i šljašteći kaputi, pantalone i jakne od imitacije kože. Kolekcija promoviše smirenost, dosta šablona disanja i meditacije. Boje na tkaninama se stapaju sa onim na pletenim materijalima, kao i sa već pomenutim mermerom koji daje efekat prosute, nemarno pomešane boje, u postepenim prelazima, manje ili više geometričnim, u nepravilnim cik cak ili okruglim velikim tačkama.

Detalji su bitni: volani po šavovima, vezice, tuneli regulisani trakom, zahvaljujući kojima možete skratiti ili produžiti haljinu ili eksperimentisati sa formom kaputa.

 

Kolekciju prate ekspresivni dodaci: plisirane torbe u crvenoj i mornarsko plavoj boji, kačket sa vizirom i sandale od frotira, baget torbe tipične za Y2K na kratkom lancu ili teške cipele koje su hibrid mokasina i čizama.

Veliku ulogu igra i sama tekstura materijala: od heklanja, kombinovanja raznih radosnih boja, preko metalika, dobijenog srebrnim koncem, ili holografskog u vidu folije koja pokriva materijal žute haljine – celina je višedimenzionalna, raznovrsna, ali u isto vreme koherentna i dosledna. Materijali su odabrani tako da ostavljaju utisak da su digitalni. Iznenada, nestvarno se susreće sa opipljivim, a samo je na primaocu koju opciju će izabrati.

Fotografije kolekcije snimio je Mateusz Stankievicz. U intrigantnoj scenografiji koju je pripremila Ania Vitko, LED svetla sa ekrana dodatno naglašavaju nestvarnu atmosferu projekata. To je igra svetla, boja i šara koja nam nameće pitanje da li je ono što vidimo stvarno ili samo deo naše mašte.

 

This site is registered on wpml.org as a development site.